شرایط کاری
۷b. شاخص‏های عملکردی
این‏ها سنجه‏های درونی هستند که توسط سازمان به منظور پایش، درک، پیش‏بینی و بهبود عملکرد کارکنان سازمان و پیش‏بینی تأثیر آنها بر برداشت‏های کارکنان، مورد استفاده قرار می‏گیرند.
این شاخص‏ها باید درک روشنی از جاری‏سازی و تأثیر استراتژی و خط‏مشی‏های پشتیبان و فرایندهای مرتبط با کارکنان سازمان، ارائه کنند.
سنجه‏ها می‏تواند شامل شاخص‏های عملکردی بر پایه زیر باشند:
فعالیت‏های مشارکت و تعامل
فعالیت‏های شایستگی و مدیریت عملکرد
عملکرد رهبری
فعالیت‏های آموزش و توسعه کارراهه
ارتباطات داخلی (پورآقا و ابراهیمی‏جمارانی، ۱۳۹۲، ۴۵-۴۴)..
نتایج جامعه

تعریف: سازمان‏های متعالی نتایجی که نیازها و انتظارات ذی‏نفعان مرتبط در جامعه را برآورده نموده و یا فراتر از آنها می‏رود را بدست آورده و حفظ می‏کنند.
در عمل، ما پی می‏بریم که سازمان‏های متعالی:
مجموعه‏ای از سنجه‏های برداشتی و شاخص‏های عملکردی مرتبط که مبتنی بر نیازها و انتظارات ذی‏نفعان مرتبط بیرونی باشد را به منظور تعیین جاری‏سازی موفق استراتژی و خط‏مشی‏های پشتیبان آن استفاده می‏کنند.
اهداف روشنی را برای نتایج کلیدی جامعه تعیین می‏کنند، به گونه‏ای که مبتنی بر نیازها و انتظارات ذی‏نفعان مرتبط در جامعه و همسو با استراتژی انتخاب شده باشد.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

نتایج را برای درک تجارب، نیازها و انتظارات گروه‏های خاص ذی‏نفعان مرتبط در جامعه در سازمان خود بخش‏بندی می‏کنند.
نتایج خوبی از جامعه با روند مثبت یا پایدار را حداقل برای سه سال نشان می‏دهند.
دلایل اصلی و محرک‏های روندهای مشاهده شده و تأثیری که این نتایج بر سایر شاخص‏های عملکردی و دستاوردهای مرتبط دارند را به وضوح درک می‏کنند.
اطمینان دارند که نتایج و عملکرد آینده آنان بر مبنای درک آنها از ارتباطات علی و معلولی ایجاد شده است.
درک می‏کنند که چگونه نتایج کلیدی جامعه را با سازمان‏های مشابه مقایسه نموده و در مواقع مقتضی از این داده‏ها برای هدف‏گذاری استفاده نمایند.

زیرمعیارهای معیار نتایج جامعه
۸a. برداشت‏ها
۸b. شاخص‏های عملکردی (پورآقا و ابراهیمی‏جمارانی، ۱۳۹۲، ۴۵).
۸a. برداشت‏ها
این شاخص‏ها برداشت‏ جامعه از سازمان هستند که می‏توانند از طریق منابع مختلفی از جمله بررسی‏ها، گزارش‏ها، مقالات مطبوعاتی، نشست‏های عمومی، سازمان‏های مردم نهاد، نمایندگان جامعه و مسئولین دولتی به دست می‏آیند.
این برداشت‏ها باید از منظر جامعه، درک روشنی از اثربخشی جاری‏سازی و اجرای استراتژی اجتماعی و زیست‏محیطی و خط‏مشی‏های پشتیبان و فرایندهای سازمان ارائه کنند.
سنجه‏ها می‏تواند شامل برداشت‏هایی از موارد زیر باشد:
پیامدهای زیست محیطی
تصویر بیرونی و شهرت
پیامدهای اجتماعی
پیامدهای محیط کاری
جوایز و پوشش رسانه‏ای
۸b. شاخص‏های عملکردی
این‏ها سنجه‏های درونی هستند که توسط سازمان به منظور پایش، درک، پیش‏بینی و بهبود عملکرد سازمان و پیش‏بینی تأثیر آن بر برداشت‏های ذی‏نفعان مرتبط در جامعه مورد استفاده قرار می‏گیرند.
این شاخص‏ها باید درک روشنی از جاری‏سازی و تأثیر استراتژی اجتماعی و زیست‏محیطی سازمان و خط‏مشی‏های پشتیبان و فرایندها، ارائه کنند.
سنجه‏ها می‏تواند شامل شاخص‏های عملکردی بر پایه زیر باشند:
فعالیتهای زیست‏محیطی، اقتصادی و اجتماعی
انطباق با مقررات قانونی و حاکمیتی
عملکرد ایمنی و بهداشتی
عملکرد منبع‏یابی و خرید مسئولانه (پورآقا و ابراهیمی‏جمارانی، ۱۳۹۲، ۴۶).
نتایج کسب‏و‏کار

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...