۷۱/۰±۸۱/۰a

۱۱/۰±۰۹/۱a

۱۵/۰±۴۲/۱a

۵۰%fc

۰۸/۰±۴۳/۰a

۰۵۹/۰±۲۸/۰a

۳۴/۰±۲۶/۱a

۹۴/۰±۸۰/۰a

۱۵/۰±۲۶/۱a

۱۳/۰±۹۸/۰a

۳۰%fc

حروف یکسان در هر ستون نشان دهنده عدم تفاوت معنی­دار بین دوگونه می­باشد. اعداد پس از ± اشتباه معیار می­باشند.
شکل۴-۱- بر همکنش گونه و تنش خشکی برای صفت پتاسیم برگ

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

شکل۴-۲- بر همکنش گونه و تنش خشکی برای صفت سدیم برگ
شکل۴-۳- بر همکنش گونه و تنش خشکی برای صفت سدیم ریشه
شکل ۴-۴- بر همکنش گونه و تنش خشکی برای صفت نسبت سدیم به پتاسیم برگ
شکل ۴-۵- بر همکنش گونه و تنش خشکی برای صفت نسبت سدیم به پتاسیم ساقه
با افزایش تنش خشکی مقدار پتاسیم برگ تفاوت معنی داری را نشان نداد و این در حالیست که پتاسیم موجود در اندام ریشه و ساقه تفاوت معنی­داری را نشان دادند بدین صورت­که مقدار پتاسیم در ریشه در تنش شدید افزایش پیدا کرد در حالیکه افزایش پتاسیم ساقه از تنش متوسط بود. در بررسی که توسط نیکان و قربانلی (۲۰۰۷) صورت گرفت تنش خشکی موجب افزایش پتاسیم در اندام هوایی شد. افزایش پتایسم می ­تواند ناشی از کاهش جریان تعرق و حضور کارآمد جذب پتاسیم و برخورداری از انواع خاصی از کانال­های پتاسیمی باشد ( هگینبوتام و ماچینون، ۱۹۹۳). هم­چنین وجود برخی از پرتئین­ها مانند CIPKs (پرتئین گلسینورین B مانند پرتئین کیناز) می­باشد که می ­تواند سبب تنظیم بسته شدن روزنه­ها و جذب پتاسیم در خشکسالی گردد (چانگ و همکاران، ۲۰۰۷). نتایج نشان داد که میزان پتاسیم برگ برای گونه معنی­دار بود که میزان پتاسیم در برگ بلوط ایرانی تجمع بیشتری نسبت به وی­ول داشت و این نشان­دهنده جذب و نگهداری بالاتر پتاسیم برگ توسط بلوط ایرانی می­باشد. و این در حالیست که نسبت سدیم ریشه در وی­ول بیشتر بود. منصوری و همکاران (۱۳۹۰) بیان کردند که نسبت دو یون سدیم و پتاسیم می ­تواند معیار مهمی در تعیین ارقام متحمل نسبت به حساس باشد و هر چه این نسبت کمتر باشد مقاومت در برابر تنش خشکسالی بیشتر می­ شود.
در واقع گونه ­هایی که بتوانند از ورود سدیم به طور کارآمدی جلوگیری نمایند، می توانند پتانسیل آب خود را به طور مطلوب تری حفظ کنند (جباری­اورنج،۱۳۹۰). هم چنین لی و همکاران (۲۰۰۷) بیان کردند که گونه­ های متحمل به خشکسالی سدیم بیشتری را دفع و با جذب بیشتر پتاسیم، نسبت سدیم به پتاسیم را در اندام هوایی خود پایین نگه می­دارند که به نظر می­رسد گونه بلوط ایرانی از چنین سازوکاری استفاده می­نماید. با توجه به نتایج به­دست آمده از این تحقیق میزان فسفر ساقه در گونه بلوط ایرانی بیشتر از وی­ول بود. فسفر در ساختمان سلولی نقش قابل توجهی دارد و به منزله منبع انرژی عمومی در کلیه فعل و انفعالات بیوشیمیایی داخل سلول های زنده نقش ضروری و مهمی را دارا می­باشد (سوری،۱۳۸۴). فسفر تقریباً در تمام ترکیبات داخل گیاه که ازت در آنها شرکت می کند نقش دارد، همچنین فسفر برای متابولیسم کربوهیدراتها، چربی ها، پروتئین ها و سایر عملیات تنفسی ضروری است(صفری،۱۳۸۰).
۴-۴- نتایج شاخص تحمل به تنش (STI ):
نتایج به­دست آمده از شاخص تحمل نشان داد که تمام پارامتر­های مورد نظر به جز وزن تر و خشک برگ در گونه بلوط ایرانی بیشتر از وی­ول بود.

جدول ۴-۱۰- نتایج شاخص تحمل به تنش خشکی در دو گونه مورد مطالعه

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...