راهنمای نگارش مقاله در رابطه با طراحی وضعیت موردانتظار ... |
در حوزه سیاسی: اعتماد و مشروعیت حکومت از نظر مردم، ثبات در سیاستهای خارجی دولت، تأثیر تحریمها در دسترسی سازمانها به منابع موردنیاز، تأمین امنیت سرمایه گذاری، ظرفیت دولت، میزان حمایت دولت از بخش خصوصی، تنوع و تکثر سیاسی، پیش بینی پذیر بودن سیستم سیاسی، وجود و اعمال نفوذ مافیای دولتی، میزان شفافیت و علنیت سیاستگذاریها، وفاق بین نخبگان، تفکیک و افتراق زیرساختها و مواردی از این دست.
در حوزه اقتصادی: شاخص بازار سهام، شاخص قیمت تولیدکننده، شاخص بهای مصرف کننده، نرخ رشد اقتصادی، ثروت عمومی، نرخ تورم موجود، خط فقر، قدرت خرید مردم و مواردی از این دست.
در حوزه اجتماعی: نرخ باسوادی، فرار مغزها، توزیع درآمد، سطح بهرهوری، میزان رشد جمعیت، نرخ بار تکفل، هزینه های اجتماعی تولید کالا یا خدمت، منابع اجتماعی تولید کالا یا خدمت و مواردی از این دست.
در حوزه تکنولوژیکی: مقیاسپذیری فناوری، قابلیت توسعه، وفقپذیری با نسخه قبلی خود، انعطافپذیری، سازگاری، عملکرد، ویژگیهای جدید، بقا و ماندگاری، سادگی، ضریب اطمینان و مواردی از این قبیل.
در حوزه محیطی: میزان تأثیرپذیری محیط از عوامل خارجی، بافت محیطی، ثبات محیط، تغییرات اکولوژیکی، میزان باز یا بسته بودن محیط، مقاومت محیط در برابر تغییرات و سایر موارد مشابه.
و نهایتا در حوزه قانونی: موانع قانونی موجود، حمایتهای قانونی و میزان کارایی این حمایتها، جامعیت و پوشش قانونی در حوزه های موردنظر، میزان قانونپذیری اجتماعی و غیره.
عوامل یاد شده تنها برخی از مهمترین عوامل برونسازمانی بودند که میتوانند در هدفگذاری سازمان تأثیرگذار باشند. عامل مراقب PESTEL در معماری چارچوب پیشنهادی، با درنظر گرفتن عوامل مذکور، تأثیر آنها بر هر یک از عوامل مرتبط دیگر را سنجیده و آن عوامل را از تغییرات احتمالی در حوزه فعالیتشان آگاه میسازد تا دقت و صحت تصمیمات اتخاذ شده توسط هر یک از آن عوامل که در ساخت سناریو به کار میرود را تا حد ممکن افزایش دهد.
از آنجا که سازمان کنترلی بر میزان، زمان و چگونگی این تغییرات ندارد، لذا ارتباط این عامل با سایر عاملها به صورت یکطرفه تعریف می شود. از جنبه پیادهسازی میتوان این ارتباط را توسط شنودگرهای رویداد در زبانهای برنامهنویسی پیادهسازی نمود، بدین صورت که عاملهای مرتبط با عامل مراقب PESTEL هر یک به صورت جداگانه شنودگری بر روی عامل مذکور تعریف مینمایند. به محض وقوع تغییرات در حوزه موردنظر، عامل PESTEL با آتش نمودن[۶۲] یک رویداد جدید، عامل یا عاملهای نیازمند آن را که در حال شنود میباشند، از وقوع رویداد مربوطه مطلع میسازد. تأثیری که وقوع یک رویداد خارجی بر هر یک از عاملهای دیگر می گذارد یا تصمیماتی که بر اساس وقوع آن رویدادها توسط عاملها اتخاذ می شود و تأثیر آن تصمیمات بر سناریوهای نهایی ایجاد شده، از حیطه کنترل عامل مراقب PESTEL خارج است. شکل ۳‑۵ این عامل را در محیط سیستم نمایش میدهد. همانگونه که در شکل پیداست، عوامل ششگانهی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژیکی، محیطی و قانونی خارجی توسط این عامل رصد شده و در صورت نیاز، بیدرنگ یک رویداد با نام رویداد محیطی[۶۳] توسط آن به سایر عاملها ارسال می شود. آنکه این رویداد به کدام عامل ارسال شود بسته به شرایط و عاملی که ممکن است از وقوع آن رویداد تأثیر پذیرد، توسط خود عامل مراقب PESTEL تعیین می شود. بدین ترتیب این عامل در واقع یک سطح انتزاع برای سایر عاملهای سیستم ایجاد نموده و آنها را از رصد عوامل خارجی بینیاز می کند. هر عامل می تواند اطمینان داشته باشد که به محض وقوع یک رویداد مهم و تأثیرگذار برای آن، پیامی از سوی عامل مراقب عوامل محیطی برای آن ارسال شده که حاوی ویژگیهای تغییرات موردنظر است. بدیهی است که کلیه پردازشهای بعدی بر عهده خود عامل دریافت کننده پیام بوده و عامل مراقب PESTEL در این زمینه هیچ کار خاصی انجام نمیدهد. با توجه به آنچه گفته شد، عامل مراقب PESTEL یک عامل فعال است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شکل ۳‑۵ عامل مراقب PESTEL
رویدادهای ارسالی به سایر عاملها می تواند در جهت ارتقای دانش درونی آن عاملها و حتی کل سیستم به کار گرفته شود. عامل مراقب PESTEL همچنین با پایگاه دانش عمومی در ارتباط بوده و می تواند بخشهایی از دانش اکتسابی خود را در صورت لزوم از آن طریق به اشتراک بگذارد و یا حتی از دانش به اشتراک گذاشته شده توسط سایر عاملها بهره ببرد. این عامل نیاز به سطح بالایی از هوشمندی نداشته و بیشتر به عنوان یک شنودگر[۶۴] فعالیت می کند. بیشترین میزان هوشمندی موردنیاز آن برای دستهبندی رویدادهای محیطی، پیش بینی تأثیرات احتمالی آنها بر هر یک از عاملها و نتیجتا بر کل سازمان و در نهایت تشخیص عامل یا عاملهای کاندید به منظور دریافت پیامهای تغییرات محیطی میباشد.
عامل تحقیق و توسعه
تحقیق و توسعه تقریبا در تمامی سازمانهای امروزی فارغ از نوع، ساختار و محصول یا خدمت تولیدی آنها از جایگاهی ویژه و کلیدی برخوردار است و در بسیاری از موارد منجر به ایجاد مزیتهای رقابتی شده و تأثیر بسزایی در رویکرد استراتژیک و انتخاب مسیر آتی سازمانها بر عهده دارد. از این رو در مدل پیشنهادی عاملی به این مهم اختصاص داده شده است که فرایند تحقیق و توسعه را با توجه به نوع فعالیت سازمان بر عهده داشته و خروجی حاصل از آن همانگونه که در مدل پیشنهادی مشخص شده است، تمامی عاملهای مدل را تحت الشعاع خود قرار میدهد (و نیز از آنها تأثیر میپذیرد). اهمیت این عامل به اندازهایست که خروجی آن می تواند به صورت مستقیم بر وضعیت موردانتظار سازمان تأثیرگذار باشد. هدف این عامل در حقیقت القای نوعی از آیندهپژوهی در ترسیم سناریوهای وضعیت موردانتظار سازمان میباشد.
همانگونه که در شکل ۳‑۶ مشخص است، این عامل نیز دارای یک پایگاه دانش درونی بوده و با پایگاه دانش عمومی سازمان نیز در ارتباط است. ساختار درونی این عامل از نوعی منطق استنتاجی پیروی می کند که در برگیرندهی وجه هوشمندی آن نیز میباشد، بدین ترتیب که عامل با دریافت ادراکات محیطی و با بهره گرفتن از دانش سازمانی و نیز دانش و تجارب قبلی خود، به کمک استنتاج سعی در یافتن قواعدی کلی و گزارههایی محتمل برای بهبود عملکرد سازمان داشته و حاصل این تجزیه و تحلیل را پس از انطباق با چشمانداز کلی سازمان، به عاملهایی که ممکن است این استنتاج در نحوه فعالیتشان تأثیرگذار باشد، ارسال خواهد نمود.
شکل ۳‑۶ عامل تحقیق و توسعه
خروجی این عامل در قالب یک رویداد با نام رویداد تحقیق و توسعه برای سایر عاملها ارسال خواهد شد و تصمیم گیری در مورد نتایج آن برعهده عامل دریافت کننده است. در واقع حتی عامل دریافت کننده رویداد الزامی بر توجه و انجام واکنش نسبت به آن نداشته و می تواند صرفا جهت تکمیل دانش خود از آن استفاده نموده و یا حتی بسته به شرایط ممکن است به سادگی آن را نادیده بگیرد.
عامل تنظیم کننده منابع انسانی
یکی از حوزه های مهم و کلیدی در هر سازمان منابع انسانی آن سازمان محسوب می شود. در سیستمهای اطلاعاتی استراتژیک منابع انسانی یکی از ارکان سیستم محسوب می شود که می تواند موفقیت یا عدم موفقیت سازمان را در حال و آینده تضمین نماید. به دلیل اهمیت زیادی که این بخش از سازمان دارا میباشد، نمی توان آیندهی سازمان را بدون درنظر گرفتن نقش منابع انسانی آن سازمان متصور شد. وضعیت موردانتظار سازمان وضعیتی است که در آن منابع انسانی سازمان نیز از جنبه های مختلف در وضع نسبتا مطلوب و قابل قبولی قرار داشته باشند. به همین دلیل یک عامل هوشمند در چارچوب پیشنهادی به بررسی نقش عوامل انسانی در سناریوهای آینده در مسیر نیل به وضعیت موردانتظار سازمان اختصاص داده شده است که وظیفه تنظیم پارامترها و ویژگیهای مرتبط در این حوزه را بر عهده دارد.
عامل تنظیمکننده منابع انسانی در مدل پیشنهادی، با درنظر گرفتن شرایط خارجی حاکم بر محیط سازمان، چشمانداز و رسالت سازمان، محصولات و خدمات حال و آینده سازمان و مهمتر از همه توان مالی سازمان، سیاستهای حاکم بر مدیریت منابع انسانی را در چشمانداز موردانتظار سازمان مشخصمیسازد. به طور مثال مشخص می کند با توجه به شرایط فعلی اقتصادی و سیاسی جامعه، نرخ تورم، میزان دستمزد و مواردی از این دست (که عامل مراقب PESTEL در اختیارش قرار میدهد)، با درنظر گرفتن محصولات و خدمات فعلی و آتی شرکت به علاوهی توان مالی شرکت، برای نیل به وضعیت موردانتظار در یک افق چشمانداز، میزان جذب نیروی جدید، آموزش و سرمایه گذاری بر روی نیروهای فعلی و جدید، نحوه تعدیل نیروی انسانی و مواردی از این دست به چه نحو باید صورت پذیرد تا سازمان بتواند از این حیث به حداکثر بهرهوری رسیده و اهداف موردنظر مدیران سازمان محقق گردد.
بدین منظور استفاده از برنامه ریزی، ایجاد یک رویکرد پیوسته برای طراحی و مدیریت سیستمهای پرسنلی براساس یک خط مشی استخدامی مبتنی بر استراتژی نیروی انسانی، که توسط اغلب صاحبنظران موردتأیید قرار گرفته باشد، ترکیب فعالیتهای مدیریت منابع انسانی و خط مشیهای آن در برخی از استراتژی های تجاری، درنظر گرفتن کارکنان سازمان به عنوان یک منبع استراتژیک برای دستیابی به مزیت رقابتی جنبه های استراتژیک و سازماندهی پیچیدگی و تغییرات سریع و آشفته کار ضروری به نظر میرسد.
از لحاظ پیادهسازی این عامل بایست به صورت یک کامپوننت نرمافزاری دارای قابلیت و توان پردازشی بالا که با عاملهای مراقب PESTEL، انطباقدهنده رسالت و چشمانداز، ناظر مالی و ناظر محصولات و خدمات در ارتباط است، پیادهسازی گردد. مراقب PESTEL همانطور که پیشتر در شرح وظایف آن به تفصیل ذکر گردید، سایر عاملها را از تغییرات محیطی آگاه میگرداند. عامل انطباقدهنده رسالت و چشمانداز نیز بر انطباق و همخوانی تصمیمات اتخاذ شده توسط عامل تنظیمکننده منابع انسانی با چشمانداز سازمان نظارت خواهد داشت. عامل ناظر مالی این مهم را برعهده دارد که هرگونه تغییر در حیطه منابع انسانی سازمان بر اساس توان مالی آن سازمان صورت پذیرد. عامل ناظر محصولات و خدمات نیز بر تناسب فعالیتهای حیطه منابع انسانی با سیاستهای حاکم بر تولید محصولات و خدمات سازمان نظارت می کند. در نهایت این عامل بایست بتواند در ایجاد بخشی از سناریوهای وضعیت موردانتظار سازمان مشارکت مؤثر و فعال داشته باشد.
همانگونه که در شکل ۳‑۷ مشخص است، عامل تنظیمکننده منابع انسانی به لحاظ پیادهسازی از دو پایگاه دانش عمومی سازمان و پایگاه دانش اختصاصی خود استفاده می کند. این عامل با درنظر داشتن رویدادها و تغییرات محیطی، همچنین با مدنظر قرار دادن تغییرات احتمالی در محصولات و خدمات سازمان و نیز رویدادهای تحقیق و توسعهای که ممکن است بر منابع انسانی سازمان تأثیرگذار باشند، همچنین با توجه به وضعیت مالی سازمان و محدودیتهای احتمالی که سازمان از این حیث با آن مواجه است، میزان در دسترس بودن عوامل انسانی موردنیاز برای انجام فعالیتهایی که سایر عاملها در آن مشارکت می کنند را در یک افق زمانی مشخص تعیین می کند و بدین ترتیب به سایر عاملهای مرتبط امکان انجام پیش بینیهای موردنیاز به منظور برنامه ریزی های آتی را میدهد.
شکل ۳‑۷ عامل تنظیم کننده منابع انسانی
عامل تحلیلگر بازار
مسلما بازار هدف هر سازمان تجاری (یا مخاطبین سازمانهای غیرتجاری) یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین عوامل در تعیین سیاستهای آن سازمان میباشد. شرایط حاکم بر بازار می تواند هر لحظه توسط یکی از رقبا یا عوامل خارجی به کلی تغییر کند و این تغییرات چیزی نیست که سازمان از وقوع آن مصون و بی تأثیر باشد. لذا نیازمند آنیم که در هر لحظه تحلیل درست و دقیقی از وضعیت حال و آینده بازار هدف سازمان در دست داشته باشیم. به همین خاطر از یک عامل تحلیلگر بازار در مدل پیشنهادی کمک گرفتهایم که در هر لحظه با بررسی وضعیت بازار و تحلیل رقبا، به ترسیم آینده سازمان با درنظر گرفتن این حوزه بسیار مهم کمک می کند.
روشها مختلفی جهت تحلیل بازار وجود دارد. یک روش پیشنهادی تحلیل بازار حول سه محور رقبا، مشتریان و هماهنگی وظیفهایست[۶۹]:
رقیب محوری: شامل تجزیه و تحلیل رقبا و واکنش در برابر آنها
مشتری محوری: تجزیه و تحلیل مشتریان و پاسخگویی به آنها
هماهنگی بین وظیفه ای: جمعآوری، انتشار و استفاده از اطلاعات
شکل ۳‑۸ عوامل مؤثر بر بازار محوری [۶۹]
پس عامل هوشمند موردبحث بایست رقبا، مشتریان و هماهنگی وظایف بخشهای مختلف سازمان را مورد توجه و بررسی قرار داده و در کل تأثیر بازار بر آینده سازمان را در ایجاد سناریوهای پیشنهادی به گونه ای مناسب دخیل نماید، به طوریکه سناریوهای ایجاد شده (که در نهایت وضعیت موردانتظار از میان آنها انتخاب خواهد شد) سناریوهایی باشند که سهم بازار، رقابت در بازار و وضعیت و رویکرد آینده سازمان در آنها کاملا لحاظ شده باشد.
این عامل با درنظر گرفتن چشمانداز و رسالت سازمان، عوامل محیطی و نیز محصولات و خدمات ارائه شده توسط سازمان، به انجام وظایف خود و اتخاذ تصمیمات لازم در حوزه عملکرد خود می پردازد. توجه به این نکته ضروری است که ارتباط این عامل با عامل مدیر محصولات و خدمات یک ارتباط دوسویه میباشد، بدین معنا که این دو عامل ممکن است از تصمیمات و عملکرد یکدیگر به صورت متقابل متأثر گردند که این رابطه بسیار بدیهی و معقول به نظر میرسد: وضعیت بازار بر میزان، نحوه ارائه و کیفیت و کمیت محصولات و خدمات سازمان اثر مستقیم دارد و متقابلا ممکن است شرکت بتواند بر بازار هدف (کم یا زیاد) تأثیرگذار باشد.
شکل ۳‑۹ عامل تحلیلگر بازار
همانگونه که در شکل ۳‑۹ مشخص است، عامل تحلیلگر بازار برای انجام وظایف خود پیامهایی را از سایر عاملها دریافت می کند که شامل رویدادهای محیطی و تحقیق و توسعهای و رویداد حاوی اطلاعات امکان تأمین و تدارک کالا یا خدمت خاص میباشد که از عاملهای متناظر دریافت میشوند. همچنین مانند تمامی عاملهای دیگر مدل پیشنهادی، این عامل نیز از انطباق دهنده رسالت و چشمانداز به منظور تطابق تصمیمات خود با چشمانداز سازمان بهره میبرد. پایگاه دانش عمومی و اختصاصی این عامل نیز به آن در جهت استفاده از دانش سازمانی و ذخیره دانش اکتسابی درونی عامل کمک خواهند نمود. در نهایت خروجی حاصل از فعالیت این عامل پیامیست که بیانگر وقوع یک رویداد بازار تأثیرگذار (گذشته یا آتی) در وضعیت سایر عاملهاست. مانند پیش بینی اینکه در بازهی زمانی چند ماه آینده احتمالا گرایش بازار به کدام سمت و سو حرکت خواهد نمود و به چه کالا یا خدمتی نیاز خواهد داشت و از لحاظ مالی چشمانداز فعالیت در کدام حوزه مناسبتر خواهد بود. اطلاعات ارائه شده توسط این عامل می تواند به سایر عاملها در دستیابی بهتر به اهدافشان از طریق ارتقای دانش و بینش آن عاملها کمک نماید.
هوشمندی موردانتظار برای این عامل همانطور که از نامش پیداست از نوع تحلیلی است. به بیان دقیقتر این عامل بایست بتواند با دریافت اطلاعات گذشته یا همان سوابق کسب و کار، و نیز سایر اطلاعات موردنیاز از وضعیت تکنولوژیکی، اطلاعات آماری و سایر داده های لازم، تخمینی از وضعیت آینده بازار و سمت و سوی حرکت آن ارائه کند. بدین منظور ممکن است از روشهایی مانند رگراسیون یا الگوریتمهای هوش مصنوعی یا شبکه های عصبی، الگوریتمهای ژنتیک یا مواردی از این دست استفاده شود. توجه داشته باشید گرچه پیادهسازی این عامل به لحاظ فنی کار پیچیدهای بوده و نیازمند تلاش بسیاریست، با اینحال تکنیکهای تحلیل بازار بسیار مرسوم بوده و تاکنون در نرمافزارهای زیادی از قبیل نرمافزارهای هوشمند تحلیل وضعیت سهام در بورس به کار رفته است.
عامل مسئول تدارکات
انجام هر فعالیتی (مثلا یک پروژه و یا حتی فعالیتهای معمول و روزمره) در سازمان نیاز به انجام یک سری پیشنیازها و تدارکات از پیش تعیین شده و یا تهیه کالا، خدمت یا تجهیزات خاصی دارد که هرگونه کاستی یا تأخیر در تهیه آن می تواند منجر به شکست یا کندشدن روند فرایندهای سازمان گردد. به منظور برنامه ریزی و تأمین این پیشنیازها و تعیین این موضوع که آیا امکان فراهمآوردن خدمات یا تجهیزات موردنیاز وجود دارد یا خیر، در مدل پیشنهادی عاملی با نام عامل مسئول تدارکات درنظر میگیریم که این وظیفه را برعهده خواهد داشت. این عامل با عاملهای مراقب PESTEL، انطباقدهنده رسالت و چشمانداز و نیز عامل تحقیق و توسعه در ارتباط است (خروجی عاملهای مذکور را دریافت می کند) و نیز ارتباطی دوطرفه میان آن و عامل تحلیلگر بازار وجود دارد (بدین دلیل که یکی از منابع اصلی تهیه تدارکات و خدمات موردنیاز همان بازار است). ارتباط این عامل با عامل تحقیق و توسعه نیز از آن لحاظ است که عامل بتواند به بهترین وخلاقانهترین شکل ممکن تدارکات موردنیاز را فراهم نماید و مسلما این فرایند از شرایط محیطی نیز تأثیر میپذیرد و نبایست به هیچ روی با چشمانداز و رسالت سازمان ناسازگاری داشته باشد.
شکل ۳‑۱۰ عامل مسئول تدارکات
همانگونه که در شکل ۳‑۱۰ مشاهده می شود، عامل مسئول تدارکات با دریافت رویدادهای محیطی مرتبط، همچنین رویدادهای تحقیق و توسعه و نیز رویدادهای بازار و با بهره گرفتن از دانش درونی خود و نیز دانش سازمانی، با درنظرگرفتن انطباق تصمیماتش با رسالت و چشمانداز سازمان، معضلات و مشکلات احتمالی در روند ارائه یا تأمین یک خدمت یا کالای موردنیاز برای انجام بخشی از فعالیتهای سازمان در راستای نیل به وضعیت موردانتظار را پیش بینی نموده و سایر عاملها را از احتمال در دسترس بودن منبع موردنیاز در زمان مشخص آگاه میسازد. توجه داشته باشید که این عامل با عامل تحلیلگر بازار ارتباطی تنگاتنگ داشته و از نتایج حاصله از فرایندهای درونی یکدیگر بهره میگیرند. هوشمندی درونی این عامل بیشتر به نحوی است که امکان انجام محاسبات و تخمینهای محاسباتی را به کمک روشهای ریاضی برای آن فراهم آورد.
نهایتا خروجی این عامل در قالب پیامی به عامل ترسیمگر وضعیت موردانتظار سازمان منتقل شده و در فرایند سناریوسازی و ترسیم وضعیت نهایی توسط آن عامل تأثیرگذار خواهد بود.
عامل تحلیل گر ذینفعان
ذینفعان هر سازمان اعم از کارکنان، سرمایه گذاران، شرکا، سهامداران و سایر ذینفعان، بیشک از ارکان اصلی تعیین کننده خط مشی چشمانداز آتی سازمان هستند. اینکه سازمان در آینده به چه سمت و سویی حرکت کند و چه اهدافی را دنبال نماید، مستقیما با منافع این افراد در ارتباط است. گرچه وضعیت موردانتظار برای یک سازمان لزوما وضعیتی نیست که همه ذینفعان را راضی نماید، اما میتوان گفت ترسیم وضعیت موردانتظار سازمان بدون درنظر گرفتن نظرات و خواسته های ذینفعان تلاشی عبث و ناممکن است[۶۴]. پس در مدل پیشنهادی یک عامل برای پرداختن به این مهم درنظر میگیریم.
اولین گام برای تحلیل ذینفعان، شناسایی آنها می باشد. به عبارتی تا ذینفعی شناسایی نشود، نمی توان آن را تحلیل و مدیریت کرد. این سؤالات که چه کسانی را باید جزو ذینفعان به حساب آورد؟، آیا ذینفع باید منوط به داشتن رابطه نزدیک با سازمان باشد؟ و اینکه مدیران چگونه باید در این زمینه تصمیم بگیرند؟ مدتها است که در کانون توجه قرار دارد. تئوری ذینفعان فرض را بر این می گذارد که ذینفعان اصلی یا واقعی، مستحق پذیرش تعهد از سوی سازمان و مدیران سازمان در قبال خود هستند، در حالی که سایر ذینفعان قادر به اعمال قدرت بر سازمان میباشند و می توانند بر آن اثر مخرب یا مفید داشته باشند، همچنین آنها میتوانند در تعیین آینده سازمان نقش کلیدی داشته باشند، چنانچه مبحث مجزا و مستقلی در بررسی وضعیت موردانتظار سازمان از دیدگاه ذینفعان وجود دارد که خود به تفصیل به بررسی فاکتورهای تعیین کننده این وضعیت تنها از دیدگاه ذینفعان سازمان می پردازد.
یکی از روش های شناسایی ذینفعان روش توفان مغزی میباشد و از طریق جلسات و ارتباط با آن ها دیگر ذینفعان شناسایی خواهند شد. همچنین با مراجعه به اسناد اولیه پروژه مانند منشور پروژه و قرارداد، می توان گروهی دیگر از ذینفعان را شناسایی نمود..با تعامل با این ذینفعان نیز می توانید دیگر ذینفعان را شناسایی کرد.
برای شناسایی ذینفعان می توان از سؤالات زیر استفاده نمود:
چه افراد یا سازمانی از محصول، خدمات یا نتیجه پروژه استفاده می کنند؟
چه افراد یا سازمانی محصول، خدمات یا نتیجه پروژه را تحویل می گیرند؟
چه افرادی از عملکرد سازمان سود می برند؟ (داخلی و خارجی)
عملکرد مناسب سازمان از نظر مشتریان چیست؟ (داخلی و خارجی)
مشتریان خارج سازمان چه کسانی هستند؟
مشتریان داخل سازمان چه کسانی هستند؟
چه افراد یا سازمانی بر کیفیت و چگونگی انجام پروژه نظارت می کند؟
برای اجرای پروژه به اطلاعاتی نیاز دارید. این اطلاعات را از چه افرادی دریافت می نمایید؟
چه افراد یا سازمانی باید از وضعیت پروژه مطلع شوند؟
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 07:33:00 ب.ظ ]
|