پایان نامه ارشد : طرح های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها با موضوع اثر نظام ... |
محاسبه سودخالص به ازای واحد حجم آب (NBPD[3]) در اراضی تحت پوشش سه نظام آبیاری سنتی، تلفیقی و مدرن استان گیلان برای ارقام بومی و پرمحصول برنج.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
محاسبه شاخص های بهرهوری عملکرد به ازاء واحد حجم آب (CPD[4]) در اراضی تحت پوشش سه نظام آبیاری سنتی، تلفیقی و مدرن استان گیلان برای ارقام بومی و پرمحصول برنج.
سوالاتی که در این تحقیق مورد بررسی قرار می گیرد شامل موارد ذیل می باشد:
آیا تفاوت معنیداری بین عملکرد ارقام بومی و پرمحصول برنج در اراضی شالیزاری تحت پوشش سه نظام آبیاری بومی، تلفیقی و مدرن در گیلان وجود دارد؟
بیشترین بهره وری مصرف آب برای ارقام بومی برنج در کدامیک از نظامهای آبیاری میباشد؟
بیشترین بهره وری مصرف آب برای ارقام پرمحصول برنج در کدامیک از نظام های آبیاری می باشد؟
دلایل عمده تغییرات عملکرد در سه نظام آبیاری برای ارقام بومی و پرمحصول برنج کدامند؟
دلایل عمده تغییرات بهره وری آب در سه نظام آبیاری برای ارقام بومی و پرمحصول برنج کدامند؟
۱-۵- محدوده ی تحقیق
جامعه آماری در نظر گرفته شده در این تحقیق، کشاورزان شالیکار استان گیلان میباشد که اراضی شالیکاری آنان تحت پوشش یکی از نظامهای آبیاری سنتی، تلفیقی و یا مدرن می باشد و زمان اجرای این طرح از فروردین سال ۱۳۹۲ لغایت بهمن ماه سال۱۳۹۳ بود.
موضوع تحقیق نیز بررسی اثرات نظامهای آبیاری بر عملکردو بهرهوری آب اراضی شالیکاری کشاورزان گیلان میباشد.
۱-۶- واژگان کلیدی
نظامهای آبیاری: نظام آبیاری به مجموعه ای از فنون و رویههای قانونمند در زمینه های تأمین منابع آب، انتقال آب، توزیع آب میان بهرهبرداران و نیز فنون مربوطه به نحوه تأمین نیازهای آبی گیاه و سازماندهی مناسب عوامل انسانی و نیروی کار در هر یک از زمینه های یاد شده اطلاق می شود.
بهرهوری: بهرهوری از دید سیستمی ارتباط بین داده ها و بازداده ها را مشخص میسازد. بنابراین بهرهوری نشان دهنده میزان کارآیی ترکیب عوامل در فرایند تولید است که در این پژوهش هدف بررسی و محاسبه بهره وری فنی و اقتصادی آب میباشد.
عملکرد: عبارت است از میزان تولیداز یک محصول زراعی در یک کشت در واحد سطح.
فصل دوم
مرور منابع
۲-۱-برنج
برنج یکی از مهمترین محصولات غذایی دنیا میباشد که نقش مهمی در تغذیه انسانها ایفاد مینماید. این محصول، غذای اصلی چهل درصد جمعیت جهان میباشد (جداول شماره ۲-۱-۱و۲-۱-۲)، و بررسی روند سطح زیر کشت، تولید و عملکرد جهانی نشان میدهد که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ متوسط رشد سالانه سطح زیر کشت، تولید و عملکرد به ترتیب ۸/۰، ۶/۱ و ۸/۰ درصد بوده است (جدول ۲-۱-۴). سطح زیر کشت برنج در جهان حدود ۱۶۱ میلیون هکتار و میزان تولید حدود ۷۰۰ میلیون تن شلتوک میباشد. قریب به دو سوم کالری مورد نیاز برای بیش از دو میلیارد نفر در آسیا و یک سوم کالری مورد نیاز یک میلیارد نفر در آفریقا و آمریکای لاتین را تأمین مینماید(FAO,2006[5]).
میانگین مصرف سرانه برنج در جهان حدود ۶۵ کیلوگرم میباشد. کشورهای اروپایی همراه با ترکیه و مکزیک و کانادا به ترتیب با میانگین ۵/۵، ۷/۸، ۶/۷و ۷/۹ کمترین مصرف سرانه را داشته و بیشترین مصرف سرانه برنج نیز مربوط به کشورهای نظیر کامبوج، لائوس، ویتنام، میانمار و اندونزی و تایلند به ترتیب با ۲۹۲، ۲۸۹، ۲۱۶، ۱۸۵، ۱۶۰ و ۱۵۸ کیلوگرم میباشد. مصرف سرانه در دو کشور بزرگ تولید کننده برنج در جهان یعنی هند و چین نیز به ترتیب ۹۳ و ۷/۷۶ کیلوگرم میباشد(۱FAO,2011). از کل برنج تولیدی دنیا سالانه حدود ۶-۴ درصد در چرخه تجارت جهانی قرار می گیرد و بقیه برنج تولیدی صرف تأمین کالری روزانه مردم در کشورهای تولید کننده میگردد. حدود ۹۰ درصد برنج جهان در آسیا تولید و مصرف می گردد (FAO,2011).
از اواسط دهه شصت میلادی، زمانیکه ارقام نیمه پاکوتاه منجر به انقلاب سبز گردید، تولید سالیانه برنج ۴/۲درصد افزایش یافت که این میزان سریعتر از رشد جمعیت بوده ولی در دهه های آینده به دلیل افزایش جمعیت و درآمد انتظار میرود تقاضا برای تولید برنج هر ساله به میزان سه درصد افزایش یابد (FAO,2012). این در حالیست که افزایش عملکرد در واحد سطح در اغلب کشورهای آسیایی بسیار محدود است و مهمتر اینکه نسبت زمینهای کشاورزی به جمعیت در حال کاهش میباشد، بنابراین باید محصول بیشتر در زمین کمتر با نیروی کار، آب و آفت کشهای کمتر تولید گردد. در ایران در حال حاضر برنجکاری در سطحی بالغ بر ۶۰۰۰۰۰ هکتار از اراضی زراعی ۱۶ استان کشور رواج دارد. برنج به همراه با گندم دو غله اساسی تأمین کننده کالری روزانه مردم به شمار می رود.
تولید سالیانه شلتوک در ایران بالغ بر سه میلیون تن و برنج سفید نیز حدود ۲/۲ میلیون تن می باشد. جدول (۲-۱-۵). استان های گیلان، مازندران، خوزستان، گلستان و فارس بیشترین سطح برنجکاری را دارا میباشند. حدود ۲۵ درصد سطح زیر کشت و ۳۱ درصد تولید برنج در ایران اختصاص به ارقام اصلاح شده و پرمحصول داشته و مابقی سطح و تولید را انواع ارقام بومی به خود اختصاص دادهاند. حدود ۷۶ درصد سطح زیر کشت و ۷۳ درصد تولید برنج اختصاص به دو استان گیلان و مازندران دارد (وزارت جهاد کشاورزی، معاونت تولیدات گیاهی،۱۳۹۱). میانگین مصرف برنج در ایران حدود ۳۶-۳۴ کیلوگرم بوده و مردم گیلان با ۵۳ کیلوگرم مصرف سرانه بیشترین مصرف سرانه برنج را در ایران دارند. بررسی دوره آماری ۱۲ ساله منتهی به سال ۱۳۹۱ نشان میدهد که سطح زیر کشت، تولید، عملکرد برنج در ایران به طور متوسط دارای رشد سالانه به ترتیب ۴/۲، ۶/۰ و ۵/۳ درصد بوده است (جدول ۲-۱-۵).
بررسی یک دوره آماری ۱۰ ساله کشت برنج در گیلان نشان میدهد که سطح زیر کشت برنج در گیلان نیز به طور میانگین ۲۳۶۴۳۱ هکتار و میزان تولید شلتوک حدود یک میلیون تن بوده است. حدود ۹۵-۹۰ درصد سطح زیر کشت برنج در گیلان اختصاص به انواع ارقام کیفی و بومی و مابقی به زیر کشت ارقام اصلاح شده و پرمحصول رفته است (سازمان جهاد کشاورزی گیلان،۱۳۹۱). حدود ۱۷۱۰۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری استان گیلان تحت پوشش شبکه آبرسانی سد سفیدرود و ۶۶۹۰۳ هکتار نیز سنتی آبخورمی باشد و آب مورد نیاز آن از رودخانه دائمی، فصلی، آب بندان، چشمه و چاه تأمین می گردد و حجم کل آب مورد نیاز زراعت برنج در گیلان بالغ بر ۳۰۰۰ میلیارد مترمکعب در سال برآورد می گردد (شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری و زهکشی سفیدرود، ۱۳۹۲). با توجه به اشتغال مستقیم بالغ بر ۳۰۰۰۰۰ بهره بردار در بخش زراعت برنج و تولید ناخالص به ارزش بالغ بر ۴۲۰۰۰ میلیارد ریال، می توان گفت اقتصاد گیلان بر پایه زراعت برنج شکل گرفته است (سازمان جهاد کشاورزی، ۱۳۹۲).اطلاعات مربوط به سطح، تولید، عملکرد برنج در جهان و ایران در جداول زیر ارائه شده است.
جدول (۲-۱-۱) سطح زیر کشت شلتوک در ایران، جهان و چند کشور دیگر از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ واحد: هزار هکتار | |||||||||||
شرح | ۲۰۰۰ | ۲۰۰۱ | ۲۰۰۲ | ۲۰۰۳ | ۲۰۰۴ | ۲۰۰۵ | ۲۰۰۶ | ۲۰۰۷ | ۲۰۰۸ | ۲۰۰۹ | ۲۰۱۰ |
ایران | ۵۳۴ | ۵۱۴ | ۶۱۱ | ۶۱۵ | ۶۱۱ | ۶۲۸ | ۶۳۲ |
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 08:31:00 ق.ظ ]
|