منابع علمی پایان نامه : دانلود مطالب پایان نامه ها با موضوع بررسی تأثیر حفاظت ... |
dD59
۰/۲۵۵۳ [۰/۰۳۶]
ect(-1)
-۰/۶۶۵۵۱ [۰/۰۰۰]
ect(-1)
-۰/۷۰۸۹ [۰/۰۰۰]
-
مآخذ: یافتههای تحقیق با بهره گرفتن از نرمافزار ۴ Microfit.
یادداشتها:
C -1 عرض از مبدأ است.
۲- حداقل سطح معناداری در ] [ آمده است.
همانطور که از جدول (۴-۳) مشاهده میکنیم در تمام الگوهای مورد بحث، تولیدناخالص داخلی واقعی در کوتاهمدت معنادار و باعث افزایش سرمایه گذاری خصوصی در ایران شده است.
همچنین با تأمل در جدول (۴-۳) میتوان بیان کرد که، در کوتاهمدت در تمام الگوها، فعالیتهای بخش دولت در زمینه سرمایه گذاری دولتی به عنوان جانشینی برای فعالیتهای بخش خصوصی، موجب کاهش سرمایه گذاری خصوصی شده است. بنابراین در دوره
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
کوتاهمدت نیز اثر جانشینی جبری در اقتصاد ایران برقرار بوده است.
از طرفی در کوتاهمدت نیز نرخ بهرهی واقعی اثری بر میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی نداشته است. فقط در الگوی (۴-۱۱)، رابطه مثبت و معناداری بین نرخ بهرهی واقعی و سرمایه گذاری خصوصی وجود داشته است. این بیانگر این است که با افزایش نرخ بهرهی واقعی، در نتیجه افزایش حجم پسانداز، امکان تأمین مالی پروژه ها بالا رفته، در نتیجه با فراهم شدن امکانات بیشتر جهت تأمین مالی پروژه های اقتصادی، سرمایه گذاری هم افزایش خواهد یافت. بدون در نظرگرفتن متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت، در الگوی (۴-۱۷)، متغیر نرخ بهرهی حقیقی کماکان هیچ تأثیری بر سرمایه گذاری خصوصی در دوره کوتاهمدت نداشته است.
همچنین در الگوی (۴-۱۲) وجود یک رابطه معنادار و منفی در کوتاهمدت بین متغیر نرخ ارز مؤثر واقعی و سرمایه گذاریخصوصی برای اقتصاد ایران مورد تأیید قرار گرفت. به طوری که از لحاظ قدرمطلق در الگوی (۴-۱۲)، تأثیر نرخ ارز مؤثر واقعی بر سرمایه گذاری خصوصی در کوتاهمدت برابر با (۵۶۴۲/۲-) است. بنابراین با تغییر یک درصدی در نرخ ارز مؤثر واقعی، هزینه واقعی کالاهای سرمایهای وارداتی در کوتاهمدت بیش از یک درصد افزایش یافته و از این طریق موجب کاهش سرمایه گذاری خصوصی در ایران خواهد شد. بدون در نظرگرفتن متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت نرخ ارز مؤثر واقعی در کوتاهمدت نیز تأثیری بر سرمایه گذاری خصوصی نداشته است.
حال بعد از بررسی اثرگذاری متغیرهای اقتصادی تولیدناخالص داخلی واقعی، نرخ ارز مؤثر واقعی، نرخ بهرهی واقعی و سرمایه گذاری دولتی بر سرمایه گذاری خصوصی در کوتاهمدت، در این قسمت، به بررسی چگونگی اثرگذاری متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت بر سرمایه گذاری بخش خصوصی درکوتاهمدت خواهیم پرداخت. در الگوی (۴-۱۰) که اثرگذاری متغیر پول تقویتکننده قراردادها، CIM، بر سرمایه گذاری خصوصی مورد بررسی قرار گرفته است، در کوتاهمدت مشخص می شود که در سطح ۵ درصد بیمعنا بوده، و اثری بر
سرمایه گذاری خصوصی در ایران ندارند. بنابراین در اقتصاد ایران نمی توان انتظار داشت که با تغییر در نسبتی از نقدینگی که به صورت سکه و اسکناس نبوده، اثری بر سرمایه گذاری خصوصی بوجود آید.
اما از بین دیگر متغیرهای جانشینی حفاظت از حقوق مالکیت یعنی؛ متغیرهای سهم هزینه های امور عمومی از کل مخارج دولت ، نسبت هزینه های عمرانی دولت در امور عمومی دولت به کل هزینه های عمرانی دولت ، سهم هزینه های امور عمومی در مجموع سه امور اقتصادی، اجتماعی و عمومی ، نسبت هزینه های جاری امور عمومی به
هزینه های جاری عمومی ، نسبت جمعیت به تعداد معاملات ثبت شده در دفتر اسناد و املاک و سهم هزینه های امور عمومی در تولید ناخالص داخلی در
کوتاه مدت، متغیرهای ، و معنادار نشدهاند و بقیه متغیرها در کوتاهمدت معنادار شده اند.
حال بدون درنظرگرفتن متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت در الگوی (۴-۱۷) مشخص می شود که، در کوتاهمدت میزان حساسیت متغیرهای موجود در این الگو، نسبت به سرمایه گذاری خصوصی کمتر شده است. به عبارتی بدون توجه به متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت، متغیرهای اقتصادی تولیدناخالص داخلی واقعی و سرمایه گذاری دولتی، تأثیر کمتری بر میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی خواهد داشت ( ضرایب این متغیرها به ترتیب برابر ۷۱۰۶/۱ و ۳۸۷۸/۰- است که کمتر از تمام الگوهایی بوده که در آنها متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت در نظر گرفته شده است). از طرفی متغیرهای نرخ ارز مؤثر واقعی و نرخ بهرهی واقعی همچنان بیمعنا بوده و تأثیری بر سرمایه گذاری بخش خصوصی ندارند. بنابراین ورود متغیرهای جانشین حفاظت از حقوق مالکیت بر وضعیت معناداری متغیرها اثر مثبت گذاشته است که انتظار میرود توجه به حفاظت از حقوق مالکیت وضعیت سرمایه گذاری بخش خصوص را بهبود بخشد.
از طرفی، ضریب جمله اصلاحخطا[۱۹۰] (ect(-1)) که سرعت تعدیل به سمت تعادل را نشان میدهد و انتظار میرود که از نظر علامتی منفی باشد، نشان میدهد که در صورت انحراف از مسیر تعادلی درازمدت، سرعت بازگشت متغیرها به مسیر تعادلی درازمدت چگونه است.
همچنین منفی و معنادارشدن این ضریب حاکی از وجود رابطه درازمدت بین متغیرهای الگو است (صمدی و پهلوانی، ۱۳۸۸). جدول (۴-۳) نشان میدهد که ضریب جمله اصلاحخطا در تمام این الگوها منفی و معنادار شده است و سرعت تعدیل هم به نسبت سریع است.
به طوریکه، مقدار عددی ضریب جمله اصلاح خطا بین ۶۶۵۵/۰- تا ۷۷۱۳/۰- است و این نشان میدهد که سرعت تعدیل نسبتاً سریع صورت میگیرد. نکتهی قابل توجه آنکه، حداقل سرعت تعدیل به سمت تعادل (۶۶۵۵/۰-) مربوط به الگویی است که متغیرهای جانشینی حفاظت از حقوق مالکیت مدنظر قرار نگرفته است. به همین دلیل توجه به عوامل نهادی نه تنها بر بهبود شرایط کمک می کند بلکه رسیدن سریعتر به تعادل را نیز ممکن میسازد.
۴-۶- آزمونهای تشخیصی و ثبات ساختاری
نحوه برآورد متغیرها به گونه ای است که بدون توجه به آزمونهای تشخیص، نمی توان نتایج را مورد ارزیابی قرار داد. همچنین برای صحت قدرت مدلها نیز از آزمونهای تشخیص استفاده میگردد. رایجترین آزمونهای تشخیص را میتوان به صورت آزمونهای t، ( )، ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیلشده و فروض کلاسیک دستهبندی کرد. توزیع t، معیار اندازه گیری معنیداری متغیرهای مستقل میباشد. اگر میزان t برآوردی، از مقدار بحرانیاش بیشتر باشد، فرضیه صفر مبنی بر صفر بودن متغیر موردنظر ، مورد پذیرش قرار نمیگیرد. توزیعF ، معیار درستی رگرسیون میباشد و به این نکته می پردازد که فرضیه صفر مبنی بر صفر بودن تمام متغیرها مورد پذیرش قرار میگیرد (گجراتی، ۱۳۸۹).
ضریب تعیین، معمولترین معیار خوبی برازش خط رگرسیون میباشد. ضریب تعیین، نسبت یا درصد تغییرات کل در متغیر وابسته که بوسیله مدل رگرسیون توضیح داده شده است را اندازه گیری می کند. ضریب تعیین، تابعی غیرنزولی از تعداد متغیرهای مستقل موجود در مدل میباشد. اما با افزایش تعداد متغیرهای مستقل، ضریب تعیین به طور یکنواختی افزایش
مییابد. در این صورت، برای مقایسه و انتخاب بین دو مدل با متغیرهای مستقل متفاوت، نمی توان ضریب تعیین را ملاک عمل قرار داد و برای جلوگیری از این خطا، از ضریب تعیین تعدیلشده استفاده میگردد (گجراتی، ۱۳۸۹). فروض کلاسیک از مهمترین فروض مربوط به انجام رگرسیون است که تخطی از هر کدام، نتایج رگرسیون را بیاعتبار می کند. در واقع برای آنکه مشخص گردد در الگوهای موجود در مطالعه فروض کلاسیک برقرار بوده است یا خیر، لازم است از آزمونهای چهارگانه تشخیصی که وضعیت همبستگی پیاپی[۱۹۱]، شکل تابعی[۱۹۲]، نرمال بودن[۱۹۳] و ناهمسانی واریانس[۱۹۴] را نشان می دهند، استفاده کرد. نتایج آزمونهای تشخیصی در جدول (۴-۴) گزارش شده است.
جدول ۴-۴- آزمونهای تشخیصی در تخمینهای ARDL
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 11:47:00 ق.ظ ]
|