شناسایی و تحلیل ریسک های برون سپاری پروژه ... |
برنامه ریزی واکنش به ریسک
فرایند برنامه ریزی پاسخ به ریسک پاسخهای مؤثری را که متناسب با الویت ریسکهای منفرد و ریسک کلی پروژه هستند تعیین می کند. این فرایند برای انجام این کار، نگرش ذینفعان به ریسک و مفاد قید شده در برنامه مدیریت ریسک، بهعلاوه هرگونه محدودیت و فرضی که در هنگام شناسایی و تجزیه و تحلیل ریسک تعیین شده است، مد نظر قرار میگیرد. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
هدف از برنامه ریزی پاسخ به ریسک عبارت است از مشخص نمودن اقداماتی که لازم است برای کاهش ریسک کلی پروژه صورت گیرد. این اقدامات بیشتر از طریق کاهش احتمال و تأثیر ریسکهای منفی (ریسکها) و افزایش احتمال و تأثیر ریسکهای مثبت (فرصت ها) انجام میگیرد و اطلاعات مربوط به آن در «برنامه پاسخ به ریسک» مستند می شود. برنامه پاسخ به ریسک باید با شدت ریسک و هزینه و زمان برنامه ریزی شده پروژه متناسب بوده و مورد توافق تمام متولیان پروژه باشد. همچنین نحوه تخصیص ریسکها به افراد و گروه ها باید در این برنامه مشخص گردد. در بسیاری ازموارد با یک پاسخ مناسب می توان چندین ریسک را تعدیل و یا حذف نمود. (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
عوامل مهم موفقیت در فرایند برنامه ریزی پاسخ به ریسک
عوامل گوناگونی در موفقیت فرایند برنامه ریزی پاسخ به ریسک نقش دارند. این عوامل عبارتند از: (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
برقراری ارتباط؛ باید ارتباط با ذینفعان مختلف به شکل مناسب و شفاف حفظ شود. به منظوراطمینان از پذیرش کامل برنامه های پاسخ به ریسک تهیه شده توسط همه ذینفعان، این برنامه باید بین همه ذینفعان منتشر شده و تاییدیه آنها اخذ گردد.
تعیین شفاف نقشهای و مسئولیتهای مرتبط با ریسک؛ موفقیت پاسخ به ریسک به حمایت کامل تیم پروژه و سایر ذینفعان وابسته است. نقشهای مهم در مدیریت ریسک مربوط است به مالک ریسک و مالک پاسخ ریسک. به هر ریسک شناسایی شده باید تنها یک مالک تخصیص پیدا کند و همچنین هر پاسخ توافق شدهای به ریسک نیز باید دارای یک مالک باشد. افراد با مسئولیتهای مرتبط باید بدانند که چه انتظاری از آنها میرود و سایر ذینفعان پروژه نیز باید نیاز واختیارات این نقشها را شناخته و بپذیرد.
تعیین زمان پاسخ به ریسک؛ پاسخهای توافق شده باید در قالب برنامه مدیریت پروژه یکپارچه گردند و سپس زمانبندی شده و برای اجرا تخصیص داده شوند.
تعیین منابع، بودجه و زمان برای پاسخها؛ این کار شامل تخمین منابع، هزینهها و مدت زمان انجام کار، بهروزرسانی بودجه و زمانبندی، اخذ تاییدیه از مدیریت و اخذ تعهد از مالکان ریسک و مالکان پاسخ به ریسک میباشد. نقش مدیریت در حمایت از مدیریت پروژه برای توسعه پاسخهای ریسک و تصویب منابع مورد نیاز، بسیار حیاتی می باشد.
توجه به تعاملات بین ریسکها و منابع؛ ممکن است به منظور مواجهه با ریسکها مرتبط با هم از طریق علت و اثر و یا از طریق علل مشترک، پاسخهایی تهیه شود. دستهبندی ریسکها با بهره گرفتن از ابزارهایی نظیر ساختار شکست ریسک یا سایر ابزارهای دستهبندی می تواند در شناسایی و پرداختن به اینگونه شرایط کمک کند.
اطمینان از پاسخهای مناسب، به موقع، مؤثر و توافق شده؛ صورت کلی، پاسخها باید مناسب به موقع با صرفه، امکان پذیر، دست یافتنی، توافق شده، تخصیص یافته و مورد پذیرش باشند و از این نظر مورد ارزیابی قرار گیرند.
پرداختن به تهدیدات و فرصتها به صورت همزمان؛ در برنامه ریزی، پاسخ به ریسک همانگونه که به پاسخ به تهدیدات توجه می شود، باید به پاسخ به فرصتها نیز در قالب یک برنامه واحد و یکپارچه شود.
توسعه استراتژیها پیش از پاسخهای فنی؛ برنامه ریزی پاسخ به ریسک باید با ذهن باز انجام شود و قبل از تهیه رویکردهای تفصیلی باید پاسخها در یک سطح کلان برنامه ریزی شده و این استراتژی مود توافق قرار گیرد.
ماتریس SWOT برای استخراج انواع استراتژیها
کاربرد اصلی ماتریس SWOT در برنامه ریزی استراتژیک میباشد. در این ماتریس ابتدا با نگاهی به درون سازمان پروژهمحور، نقاط قوت[۸۴] و ضعف[۸۵] درون سازمان در رابطه با مدیریت پروژه فهرست شده و در ستونهای ماتریس نشان داده میشوند. سپس تهدیدات یا ریسکهای منفی[۸۶] و فرصتها[۸۷] یا ریسکهای مثبت که معمولاً مربوط به عوامل بیرونی هستند و در فاز شناسایی ریسکها مشخص شده اند در سطرهای ماتریس میآیند (شکل ۲-۳۴).
وقتی سطرها و ستونهای ماتریسSWOT مشخص شد، از طریق سوال کلیدی که در تقاطع هر ستون و سطر عنوان شده میتوان استراتژی مربوطه را تعیین نمود. بدین ترتیب ۴ گروه استراتژی WO, ST ,SO و WT بسته به تعداد ستونها و سطرها مشخص میگردند. در تدوین استراتژیها تا آنجا که ممکن است باید سعی شود با تکنیکهای ایدهپردازی تقاط ضعف را به سمت قوت و تهدیدات را تبدیل به فرصت نمود. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
ضعف ها W (Weaks ) |
قوت ها S (Sterengths) |
|
استراتژی WO چگونه میتوان بر ضعفها با استفاده ازمنافع فرصتها غلبه کرد؟ |
استراتژی SO چگونه میتوان از قوتها برای استفاده از منافع فرصتها سود جست؟ |
فرصت ها O (Opportunities) |
استراتژی WT چگونه میتوان ضعفها را حداقل نموده و از تهدیدها جلوگیری کرد؟ |
استراتژی ST چگونه میتوان از قوتها برای اجتناب از تهدیدها سود جست؟ |
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 10:17:00 ق.ظ ]
|