دانلود منابع تحقیقاتی : دانلود مطالب پژوهشی در مورد بررسی امکان تولید فیلم پلاستیکی ... |
موارد مصرف پلیآمید
در صنایع غذایی در بستهبندی فراوردههای گوشتی شامل سوسیس، کالباس و همچنین فیلمهای چند لایهای که در آنها نفوذپذیری نسبت به گازها مهم باشد کاربرد دارد.
۲-۴-۶٫ پلی وینیل کلراید (PVC)
نقطه ذوب و دمای تبدیل شیشه ای آن ۷۵ تا ۱۰۵ درجه سانتیگراد است. معمولاً لولهها از این جنساند و همچنین مواد اولیه پلاستیکهایی که روی ظروف غذا میکشند و بطریهای روغن مایع از پلیویلین کلراید تهیه میشوند. این گونه از پلاستیک به هیچ وجه نباید نزدیک حرارت در هنگام پخت غذا شوند چرا که گرما باعث آزاد شدن مواد شیمیایی درون PVC شده و به درون مواد غذایی در حال پخت نفوذ میکند که باعث اختلالات هورمونی میشوند. هرگز نباید مواد غذایی با روکش پلاستیکی از جنس PVC در مایکروویو قرار گیرد. PVC ها به راحتی بازیافت نمیشوند. با شعله زرد رنگ و با حاشیه سبز میسوزد و پس از جدا شدن از شعله خاموش میشود و بوی حاصل از سوختن آن زننده است. pH بخار حاصل از سوختن آن ۰ تا ۱ است.
موارد مصرف پلیوینیل کلراید
موارد مصرف پلی وینیل کلراید در صنایع غذایی در بستهبندی روغن و فیلمهایی جهت پوشش مواد غذایی است. تمام اسباببازیها از جنس PVC میباشد. در صنایع دارویی به عنوان بیلیستر قرصها کاربرد دارد. پلیوینیل کلراید پلیمری سخت و شفاف بوده و مقاومت خوبی نسبت به نفوذ گازها و بخار آب دارد. برای کاهش شکنندگی و سختی PVC آن را با روغنهای نرم کننده که اکثراً از مشتقات فتالاتها هستند، مخلوط میکنند .امروزه به دلیل اثرات سرطانزایی مشتقات فتالاتها و با توجه به مسائل زیست محیطی مصرف PVC توسط سازمان جهانی غذا در صنعت غذایی محدود شده است. اما بدترینها همان کیسه نایلونی خرید و ظروف یکبارمصرف بودند که هم سمیاند و هم بازیافتشان سخت است. اما این بدترینها متاسفانه در شمار بیشترینها هم هستند ( ارومیه ای، ۱۳۹۰).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۵٫ ماشین اکسترودر[۲۸]
یکی از متداولترین و مقرون به صرفهترین روشهای شکلدهی پلیمرها استفاده از اکسترودر است. اکسترودر قلب تمامی فرایندهای اکستروژن است. این ماشین دارای مارپیچی است که حرکت خود را از یک موتور و یک گیربکس میگیرد و در سیلندری که به وسیله گرمکنها (المنت های حرارتی) گرم می شود حرکت می کند و مواد اولیه پلیمری از قیف به داخل دستگاه ریخته می شود، بعد از ذوب شدن مواد با فشار از درون فرم قالب (Die) عبور کرده و به مرور که سرد شد شکل فرم قالب (دای) را به خود میگیرد. کیفیت محصول نهایی و راندمان تولید وابستگی زیادی به عملکرد اکسترودر دارد. با بهره گرفتن از دستگاه اکسترودر در صنعت پلیمر میتوان انواع لولهها و پروفیلها، شیلنگها، نیهای آشامیدنی، سیم و کابل، الیاف و نخ ها، انواع فیلم و نایلکس و ورق و بسیاری چیزهای دیگر را تولید کرد. از اکسترودر در صنایع گوناگون استفادههای زیادی می شود به عنوان مثال میتوان به تولید میله گرد و لوله و پروفیلهای فلزی، ماکارونی و آدامس (در صنایع غذایی) و سرامیک و بتن اشاره کرد.
۲-۵-۱٫ سیستم سخت افزاری اکسترودر
هدف اکسترودر خوراکدهی مواد به صورت یکنواخت در دما و فشار ثابت به درون دای است. این تعریف سه وظیفه اصلی که بایستی توسط اکسترودر انجام پذیرد را مشخص می کند. اولاً بایستی مواد را به صورت یکنواخت درآورد. ثانیاً مواد ورودی به دای بایستی حداقل تغییرات دمایی را نسبت به زمان و مکان در جریان مذاب داشته باشد. ثالثاً بایستی حداقل تغییرات فشار مذاب با زمان را داشته باشد. مهم است که طراحی و عملکرد یک سیستم اکستروژن این سه هدف را برای تولید محصولی با کیفیت پوشش دهد (کانتور، ۲۰۰۶).
اکسترودرها عموماً توسط قطر مارپیچ دستهبندی و ارزیابی میشوند. اکسترودرهای تولیدی نوعاً در اندازه ۲ تا ۶ اینچی (۵۰ تا ۱۵۰ میلیمتر) میباشند. پارامتر کمّی اساسی که توسط قطر اکسترودر تعیین میگردد، حداکثر ظرفیت (برحسب واحد پوند بر ساعت و یا کیلوگرم بر ساعت) است. حداکثر ظرفیت با توان سوم قطر مارپیچ رابطه دارد و وابسته به حجم موجود درون اکسترودر است. برای یک پلیمر خاص، یک اکسترودر ۲ اینچی می تواند ماکزیمم ظرفیت ۱۰۰ پوند بر ساعت داشته باشد، درحالی که یک اکسترودر ۴ اینچی ماکزیمم ظرفیت ۸۰۰ پوند بر ساعت خواهد داشت. بنابراین، ضروریات سیستم مانند ظرفیت مواد، اندازه موتور، میزان سرمایش و فضای مورد نیاز به سرعت با افزایش اندازه مارپیچ افزایش مییابد. اجزای سخت افزاری اکسترودر را میتوان در پنج بخش دسته بندی کرد (شکل ۲-۸):
سیستم محرکه و انتقال نیرو
سیستم خوراک دهی
سیستم مارپیچ/ماردون
سیستم دای
سیستم تجهیزات اندازه گیری و کنترل (کانتور، ۲۰۰۶)
شکل ۲-۸ پنج بخش سخت افزاری اکسترودر
برخی از بخشهای مهم یک اکسترودر در ادامه معرفی میگردد.
۲-۵-۱-۱٫ سیستم خوراکدهی
سیستم خوراکدهی مواد جامد را دریافت کرده و به اکسترودر منتقل می کند. ی اصلی محفظه خوراک دستگاه و گلویی خوراکدهی است. یک سیستم جابجایی مواد (شامل مخزن مواد و سیستم مکش جهت انتقال) می تواند مواد خام را به محفظه خوراک دستگاه منتقل کند.
محفظه خوراک دستگاه (شکل ۲-۹) مواد جامد را پیش از ورود آنها به ماردون نگه میدارد. گاهی اوقات یک خشککن به محفظه اضافه میگردد. شکل محفظه بایستی به گونه ای طراحی شود تا از گیرکردن مواد درون آن (در هنگام ورود مواد به گلویی خوراکدهی) جلوگیری شود. به صورت عمومی، محفظه بایستی مدور باشد و اصطکاک با مواد خوراک حداقل گردد (کانتور، ۲۰۰۶).
شکل ۲-۹. نمای اجزاء قیف پر شده با مواد پلاستیکی
گلویی خوراکدهی در واقع، جزء پیش از ماردون است که زیر محفظه خوراکدهی قرار دارد. معمولاً درون آن بوسیله سیستم خنک کننده سرد نگه داشته می شود. علت آن جلوگیری از چسبندگی پیش از هنگام ذرات جامد به یکدیگر در این ناحیه است. در صورتی که ذرات جامد در پایین محفظه خوراکدهی به یکدیگر بچسبند، جریان مواد به درون ماردون را سد می کنند. در برخی از موارد، بر روی سطح درونی گلویی خوراکدهی شیارهایی ماشینکاری می شود. هدف از این شیارها، افزایش نرخ خوراکدهی به درون ماردون است.
۲-۵-۱-۲٫ سیستم مارپیچ/ ماردون
سیستم مارپیچ/ ماردون (شکل ۲-۱۰) قلب عملیات نامیده می شود. این سیستم نه تنها باعث ذوب پلیمر جامد و پمپ شدن آن به درون دای می شود، بلکه مذابی یکنواخت و با دما و فشار ثابت آماده میسازد. هر انحرافی در ترکیب درصد یا نوسانات دمایی یا فشار منجر به تغییرات در محصول نهایی میگردد (کانتور، ۲۰۰۶).
شکل ۲-۱۰. مارپیچ اکسترودر داخل ماردون
۲-۵-۱-۳٫ مارپیچ
مارپیچ (شکل ۲-۱۱) یک میله استوانهای طویل است که دندانههایی به صورت مارپیچی اطراف آن ایجاد شده است. بین بخشهای مجاور دندانهها کانال قرار دارد. طراحیهای مختلفی برای مارپیچها وجود دارد، اما بیشتر مارپیچها اصولاً دارای سه بخش هستند: خوراکدهی، انتقال (یا فشردهسازی) و ناحیهی اندازه گیری. عمق کانال (یک متغیر مهم در فشرده سازی توسط مارپیچ) عموماً در بخش خوراکدهی ثابت و بیشترین مقدار است، و در بخش اندازه گیری نیز ثابت و کوچکترین مقدار است. عمق کانال در طول ناحیه انتقال کاهش مییابد (کانتور، ۲۰۰۶).
شکل ۲-۱۱. یک مارپیچ اکسترودر
میزان فشرده سازی توسط مارپیچ با نسبت فشردهسازی به صورت کمّی بیان میگردد (معادله ۲-۷):
نسبت فشردهسازی = عمق کانال خوراکدهی / عمق ناحیه اندازه گیری
معادله۲-۷. نسبت فشرده سازی اکستروژن
نسبت فشردهسازی در بازه ۲:۱ تا ۴:۱، با توجه به نوع پلیمر و دانسیته توده مواد خوراک است. مشخصه مهم هندسی مارپیچ نسبت طول به قطر (L/D) است (معادله ۲-۸):
L/D نسبت = طول ناحیه دندانهدار مارپیچ / قطر مارپیچ
معادله۲-۸. نسبت L/D در اکستروژن
نسبت طول به قطر در بازه ۱۸:۱ تا ۳۲:۱ قرار دارد و معمولترین مقدار ۲۴:۱ است. نسبت طول به قطر بر مبنای تعداد عملیاتی است که مارپیچ انجام میدهد. برای مثال، نسبت ۲۴:۱ برای سه عملیات استاندارد عادی است: انتقال گرانولهای پلیمر، ذوب کردن و پمپ کردن (تولید فشار برای ورود مواد به دای). عملیات کمتر به مارپیچ کوتاهتری نیاز خواهد داشت و عملیات بیشتر مانند مخلوط کردن، حذف گاز، نیاز به مارپیچ طولانیتری خواهد داشت.
مارپیچ با دقت درون ماردون قرار میگیرد. لقی، فاصله بین نوک دندانه تا دیواره ماردون، معمولاً ۱/۰ درصد قطر مارپیچ است (شکل ۲-۱۲). بنابراین یک مارپیچ با قطر ۴ اینچ دارای لقی ۰۰۴/۰ اینچ است. لقی کمتر از این مقدار منجر به سایش بیش از اندازه نوک دندانهها میگردد، درحالی که مقادر بالاتر لقی ظرفیت ذوب و پمپ کردن مارپیچ را کاهش می دهند (کانتور، ۲۰۰۶).
شکل ۲-۱۲. لقی بین شیار و دیواره ماردون
مارپیچها معمولاً از فولاد ۴۱۴۰ ساخته میشوند. برای پلیمرهای خاص، مخصوصاً پلیمرهایی که نیاز به دمای بالا داشته و یا خورندگی زیادی دارند، آلیاژهای فلزی ویژه مورد استفاده قرار میگیرد. به علاوه، سختکاری نوک دندانها یا پوشش کل مارپیچ با یک سختکننده می تواند عمر مارپیچ را افزایش دهد.
مارپیچها میتوانند جهت انتقال حرارت از طریق سطح مارپیچ دارای هسته توخالی باشند. این مساله از این جهت می تواند سودمند باشد که ۵۰ درصد مساحت سطح در تماس با پلیمر مربوط به مارپیچ است. از آن جا که ایجاد اتصالات در انتهای مارپیچ برای سیال انتقال دهنده حرارت و یا گرمکن های الکتریکی پیچیده است، بیشتر مارپیچها خنثی هستند، به این معنی که هیچ سیستم گرمایش یا سرمایشی در آنها استفاده نمی شود (کانتور، ۲۰۰۶).
۲-۵-۱-۴٫ ماردون
ماردون یک استوانه توخالی است که از گلویی خوراکدهی تا نوک مارپیچ گسترده شده است. انتهای خروجی ماردون با عنوان هد (Head) نامیده می شود. تمامی سطح داخلی ماردون توسط مواد آستری خیلی سخت پوشش داده می شود، مانند آلیاژ تنگستن-کاربید. این آستری عمر ماردون را با کاهش سایش، افزایش میدهد. جایگزین کردن ماردون هزینه زیادی داشته و زمانبر نیز هست. برای به حداقل رساندن سایش بر روی ماردون و مارپیچ، مهم است که ماردون با مارپیچ و سیستم نیروی محرکه به طور صحیح تنظیم شده باشد. نواحی کنترل دمایی در طول ماردون قرار گرفتهاند. تعداد نواحی وابسته به طول ماردون است. هر ناحیه تقریباً چهار تا پنج برابر قطر مارپیچ، از طول ماردون را کنترل می کند (به عنوان مثال برای یک مارپیچ ۳ اینچی، حدود ۱۲ تا ۱۵ اینچ). گرمکنهای آلومینیوم ریختهگری در بسیاری از کاربردها استفاده میشوند، اما سیستمهای با دمای بالا نیازمند گرمکنهای سرامیکی هستند. استفاده از سیستم سرمایش در نواحی ماردون تکنیکی متداول است. دمندههای سرمایش یا سیال انتقال حرارت ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
قبل انتهای خروجی ماردون و معمولاً در زیر ماردون سوراخی تعبیه شده (rupture disk) (شکل ۲-۱۳) که این وسیله جزء مهمی در جهت ایمنی دستگاه میباشد. در صورتی که فشار بیش از حد، در هد ایجاد شود، جوشی در آن (rupture disk) شکسته می شود، و به پلیمر مذاب اجازه خروج از دستگاه بر روی کف می دهد و فشار اضافی تخلیه می شود. از آن جایی که فشار عادی عملکردی می تواند به psi 5000 رسیده یا بیشتر از آن گردد و بیشتر ماردونها برای فشار تقریبی psi 10000 طراحی میشوند، فشار ایمنی حدود psi 7000 تا psi 9000 در نظر گرفته می شود.
شکل ۲-۱۳. پیکربندی عمومی در انتهای خروکی ماردون شامل سوراخ تعبیه شده (Rupture disk) در بخش پایینی
برخی از مواد اکسترود شده نیازمند ماردونهای دارای منفذ (vented barrel) است (شکل ۲-۱۴). منفذهای ایجاد شده در ماردون این امکان را فراهم می کند تا گازهای ناخواسته تولید شده، پیش از خروج از طریق دای، از ماردون خارج شوند. زیرا در صورت خروج از دای منجر به فوم شدن، ایجاد حباب و یا عیوب سطحی در محصول اکسترود شده میشوند. یک مارپیچ دو مرحله ای در عملیات گاززدایی استفاده می شود. مرحله اول آماده سازی مذاب مانند دیگر مارپیچهای متداول است، درحالی که مرحله دوم برای گاززدایی از مذاب فشار روی آن کاهش یافته و سپس آن را به درون دای پمپ می کند. تحت شرایط عملیاتی نادرست، مانند فشار هد بیش از اندازه، پلیمر ممکن است از درون منفذ گاززدایی با بیرون جریان پیدا کند. میتوان با طراحی مناسب و درست و شرایط عملیاتی صحیح از این مشکل اجتناب کرد (کانتور، ۲۰۰۶).
شکل ۲-۱۴. یک اکسترودر با منفذ گاززدایی در ماردون
۲-۵-۱-۵٫ سیستم هد/ دای
سیستم هد/ دای (شکل ۲-۱۵) جریان مذاب را، به محض خروج آن از ماردون، دریافت می کند. اجزای این سیستم شامل مجموعه هد، انطباق دهنده، صفحه محافظ (breaker plate)، فیلتر مذاب و دای است.
شکل ۲-۱۵. مجموعه هد و دای
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 07:16:00 ب.ظ ]
|