ارزیابی صفات و ویژگی های زراعی و فیزیولوژیکی عدس تحت ... |
۲-۲-۱۸-۳- اسمو پرایمینگ [۷۸] ( پیش تیمار اسمزی)
یکی ازپرکاربردترین انواع پرایمینگ، اسموپرایمینگ میباشد. اسموپرایمینگ با بهره گرفتن از محلولهایی با پتانسیل اسمزی اندک به کار برده میشوند[۹۱].
در تیمار اسموپرایمینگ از مواردی همچون مانیتول و پلیاتیلن گلایکول، KNO3، KH2PO4 و غیره استفاده می شود.
در پلیاتیلن گلایکول معمولا به علت خاصیت خنثی بودن در فعالیتهای بیوشیمیایی و نیز به دلیل ماهیت غیر سمی آن بیشترین کاربرد را در این زمینه دارد[۵۵].
۲-۲-۱۸-۴- هالو پرایمینگ[۷۹] ( پیش تیمار نمکی)
در این روش بذور در محلولهای نمکی همچون NaCl، ،CaCl2 و(NO3) Caبا غلظتهای مختلف خیسانده میشوند[۸۳].
وظیفهی نهایی بذر زنده، جوانه زدن و به دنبال آن رشد جنین و تبدیل آن به یک گیاه بالغ است. شرایط شیمیایی که در محیط پیرامون یک بذر فراهم است، می تواند عامل تعیینکننده در جلوگیری یا تحریک جوانه زدن باشد، ترکیبات شیمیایی که به درون رویان نفوذ و فعالیت متابولیکی را تحریک می کنند، اغلب در القای جوانه زنی مؤثر هستند[۵].
۲-۲-۱۸-۵- هورمونال پرایمینگ[۸۰] ( پیش تیمار هورمونی)
در این روش نیز از از هورمونهای گیاهی مانند اسید جیبرلیک، اسید آبسزیک، اسید جاسمونیک، و تنظیم کننده ای رشد مانند سایکوسل و کینتین و. . . استفاده می شود[۵].
استفاده از از تنظیم کننده های رشد به عنوان یک روش در تغییر فیزیولوژی گیاهان زراعی، همراه با سایر روش ها، ضروری به نظر میرسد، زیرا در مقایسه با طولانی بودن مدت زمان اصلاح ژنتیکی گیاهان و دستکاری در ساختار ژنتیکی آن ها، نتایج کاربرد تنظیم کننده های رشد سریعتر میباشد[۵].
۲-۲-۱۸-۶-ماتریک پرایمینگ[۸۱] ( پیش تیمار جامد ماتریکی)
در این روش بذرها با موادی که دارای سطح تماس زیاد و اندازه ذرات مختلف و به حالت جامد غیر قابل حل با فعالیت شیمیایی کم است مخلوط میشوند. این مواد جاذبهالرطوبه و شامل موادی مانند ورمیکولات[۸۲]، زئونولیت[۸۳]، سیلت[۸۴]، میکروسل[۸۵]، هستند که دارای پتانسیل ماتریکی بالا و پتانسیل اسمزی پایین میباشند[۱۲۳].
۲-۲-۱۸-۷- پیش تیمار بخار[۸۶]
در این روش بذرها به طور مستقیم درون محلول قرار نمیگیرند، بلکه رطوبت به حالت بخار به بذرها داده می شود و بذرها در داخل گردونهای مرتباً در حال چرخش میباشد، تا بخار به طور کامل به تمامی بذرها برسد[۱۶۵].
۲-۲-۱۸-۸- عوامل موثر در پرایمینگ (پیش تیمار بذر)
صرف نظر از نوع پرایمینگ عوامل چندی بر نتایج حاصل از این روش تأثیر می گذارد، که شامل موارد زیر می باشد:
۲-۲-۱۸-۸-۱- دما
به نظر می رسد دما بر نتایج حاصل از پرایمینگ تأثیر می گذارد[۱۵۵]. دمای محلول پرایمینگ می تواند بر مدت زمان پرایمینگ موثر باشد[۱۵۰]. دمای پرایمینگ بر حسب نوع گونه متفاوت خواهد بود، ولی معمولا همان دمای اپتیمم برای جوانهزنی میباشد[۷۳].
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۲-۱۸-۸-۲- زمان
مدت زمان لازمی که بذرها در معرض محلولهای پرایمینگ قرار میگیرد، در موفقیت یا عدم موفقیت آزمایش نقش بسیار مهمی را بازی می کند. زیرا زمان به عنوان پارامتری بسیار تأثیر گذار در فازهای جوانه زنی مطرح می باشد. مدت زمان لازم برای هرگونه و توده بذر متفاوت بوده و یکی از اهداف اصلی انجام تحقیقات پرایمینگ بر روی گونه های مختلف، یافتن مدت زمان تیمار مطلوب با در نظر گرفتن سایر عوامل تأثیر گذار میباشد[۵].
۲-۲-۱۸-۸-۳- خشک کردن بذر
اگرچه اثرات بسیاری از عوامل محیطی بر موفقیت پرایمینگ موثر است، ولی عمل خشک کردن بذرهای پرایمینگ شده یک مرحله بحرانی میباشد[۱۳۴]. دی هیدراته کردن بذرهای پرایم شده، اغلب به دلیل حمل و نقل، کشت و ذخیره سازی و امکان آسیب دیدن بذرهای مرطوب، غیر قابل اجتناب بوده، ممکن است سبب کاهش اثرات پرایمینگ شود[۱۱۲]. نوع دیگری از پرایمینگ به نام پرایمینگ در مزرعه تکوین یافته است، که شامل خیساندن بذرها در آب (به مدت ۲۴ ساعت) و سپس خشک کردن سطحی و کشت در همان روز است[۵].
یکی دیگر از عوامل تأثیر گذار بر پرایمینگ مقدار اکسیژن لازم در زمان پرایمینگ میباشد. گاهی برای اکسیژن رسانی به بذرها حین عمل پرایمینگ، از پمپهای هوادهی برای این منظور استفاده می شود. بیش از ۵ درصد اکسیژن در زمان پرایمینگ، جهت انجام فرایندهای متابولیکی و سنتز لازم میباشد[۵].
۲-۲-۱۹- باکتری های افزاینده رشد گیاهی PGPR (Azospirillum spp)
۲-۲-۱۹-۱- تاریخچه
اولین بار بیجرنیک[۸۷] در سال ۱۹۲۲ رشد باکتری های اسپیریل مانند در محیط کشت مالات یا لاکتات فاقد نیتروژن که با خاک باغچه آغشته شده بود، را مشاهده نمود. برخلاف محیط کشت حاوی کربوهیدرات، محیط کشت دارای اسیدهای آلی موجب رشد باکتری های Spirillum بدون افزایش رشد سایر باکتری های تثبیت کننده نیتروژن مانند Azotobacter و Clostridium میگردد. بیجرنیک دریافت که کشتهای نسبتاً خالص Spirillum با مصرف مالات موجب افزایش نیتروژن محیط کشت شدند در صورتی که کشتهای فاقد Spirillum قادر به نشان دادن چنین افزایشی نمیباشند. به طور کلی، سلولهای کشت شده در محیط قندی، ضخیم، میلهای خمیده و محتوای ذرات لیپیدی زیادی هستند. در محیط کشت آگار مالات یا لاکتات، سلولهای باکتری نازکتر و راستتر بوده، در صورتی که در محیط بویلون رقیق به شکل اسپیریل منفرد با یک یا چند تاب مارپیچی میباشند. به دلیل سهولت کشت بر اسیدهای آلی و ظهور شکل اسپیریل تحت شرایط معین، بیجرنیک گزارش نمود که این ارگانیسم جزء اعضای جنس Spirillum میباشد و یک ارگانیسم ارتباط دهنده است که جنس Spirillum را با جنس Azotobacter پیوند میدهد. او ابتدا این ارگانیسم را Azotobacter spirillum نامید اما بعدها آن را به Spirillum lipoferum تغییر نام داد[۸].
مطالعات بعدی انجام گرفته بر باکتری Spirillum lipoferum توسط شرودر[۸۸] (۱۹۳۲) موجب رد فرضیه تثبیت نیتروژن توسط کشتهای خالص این باکتری شد[۱۷۲]. در سال ۱۹۶۳ بکینگ[۸۹] یک ارگانیسم شبیه به Spirillum lipoferum که توانایی فعالیت نیتروژناز را نشان داد جداسازی نمود[۵۱]. ده سال بعد فاویلی[۹۰]، دیازتروفهای جداسازی شده از خاکهای ایتالیا، مانند Spirillum lipoferum را شناسایی و نشان داد که قادر به تثبیت نیتروژن در کشتهای خالص با بهره گرفتن از یک محیط مایع محتوای مقدار کمی از عصاره مخمر میباشند[۸۰].
جداسازی گسترده باکتری Azospirillum در سراسر جهان و مخصوصاً از ریشه گراسهای مناطق گرمسیر را میبایست به محیط کشت مالات نیمهجامد فاقد نیتروژن معرفی شده توسط دابرینر[۹۱] نسبت داد. در این محیط کشت، رشد باکتری در عمقهای مختلف آن به صورت غوطهور دیده می شود. این محیط، رشد زیاد این باکتری ها را ممکن میسازد زیرا باکتری ها میتوانند از نیتروژن مولکولی به عنوان تنها منبع نیتروژن تحت شرایط میکروآئروبیک[۹۲] (فشار اکسیژن کم) استفاده کنند[۸].
مطالعات فیزیولوژیکی، اکولوژیکی و ژنتیک مولکولی مفصلی که روی این باکتری ها و بویژه گونه A. brasilense صورت گرفته نشان داد که باکتریAzospirillum یکی ازسودمندترین باکتری های ریزوسفری است.
۲-۲-۱۹-۲- طبقه بندی
جنس Azospirillum متعلق به زیر خانواده α از پروتئوباکترها[۹۳] و از خانواده اسپیریلاسه۷ میباشد. این زیر رده تعدادی زیادی از باکتری های همیار گیاهی و همزیست نظیر ریزوبیوم (Rhizobium)، برادیریزوبیوم (Bradyrhizobium) و اگروباکتریوم (Agrobacterium) یا گلوکوناستوباکتر (Gluconacetobacter) را در برمیگیرد. جنسهای دیگر این خانواده اکواسپیریلوم (Aquaspirillum)، هرباسپیریلوم (Herbaspirillum) و کامپیلوباکتر (Campylobacter) میباشند. در همه این جنسها، گونه هایی وجود دارند که قادر به تثبیت نیتروژن مولکولی هستند.
بر اساس توالی نوکلئوتیدها در ۱۶S rRNA گونه های Azospirillum شناسایی شده اند. آزوسپیریلوم برازیلنس (A. brasilense)، آزوسپیریلوم لیپوفروم ( A. lipoferum)، آزوسپیریلوم دابرینر (A. doebereinerae)، آزوسپیریلوم لارجیموبایل (A. largimobile) و آزوسپیریلوم هالوپرافرنس (A. halopraeferens) زیر گروه اول را تشکیل، در حالی که آزوسپیریلوم ایراکنس (A. irakense)، آزوسپیریلوم آمازوننس ( A. amazonense) و رودسیستا (Rhodocista) زیر گروه دوم را تشکیل می دهند و گزارش شده که اسکرمانلا (Skermanella) نیز زیر گروه سوم را تشکیل میدهد[۸].
درصد مولی بازهای سیتوزین و گوانین DNA این گونه ها بین ۶۴-۷۱ میباشد. شباهت توالی ۱۶S rDNA بین گونه های مختلف در حدود ۶/۹۳-۶/۹۶ درصد در داخل یک زیر گروه و ۶/۹۰-۲/۹۰ درصد بین اعضای گونه های دو زیر گروه میباشند.
تاکنون نه گونه از این باکتری شناسایی شده است (جدول۲-۳).
جدول ۲-۲- گونه های مختلف باکتری sp Azospirillum[8]
نام گونه |
Azospirillum brasilense |
A. lipoferum |
A. amazonense |
A. halopraeferens |
A. irakense |
A. largimobile |
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 06:12:00 ب.ظ ]
|